субота, 16. август 2014.

Ове играчке су очајне! Не треба вам спајдер-чуло да то видите.


Latinica

Страшно волим играчке. "Ееее, у наше вријеме курац је био једина играчка. Курац и клис.". Ово сам чуо од више старих људи као коментар на ту чињеницу. Нисам се усуђивао да питам какве су то игре све игране са  једином играчком као ни је ли се свако играо са својим курцем, или су се међусобно узајмљивали кад им досади. Вјерујем да стари не лажу, али да се цивилизација неповратно помјерила са мјеста на коме је курац, било чији и у било ком облику, прихватљива играчка за дјецу.

Неким људима ту чињеницу, ипак, као да нико није саопштио. Јунсук Ју, јужнокорејски вајар, добио је задатак да направи статуу Спајдермена која ће са тржног центра у Бусану надгледати дјечје игралиште. Знате већ како те ствари иду, о Спајдермену је узео да се информише гледајући филм из 2012-те, налетио на ову сцену...


...и логично закључио да суперхерој изнад дјечјег игралишта (гдје је у нечије вријеме курац био једина играчка) треба да има огромну ерекцију.

Кита Прајд





Пола године је прошло док се неко није побунио и поставио слике спајдер-поноса на Интернет, и још скоро пола године док се бирократска управа није смиловала да умјетнику наложи да статуу модификује (хладним тушем, претпостављам) или је уклони.

Стварни кадар из раног Спајдер-Мена. Идемо даље.


Ако имате фабрику играчака, правило број један прије пуштања играчке у продају мора да буде да скупите стотину радника (или људи са улице, свеједно), подигнете играчку пред свима и викнете "ЛИЧИ ЛИ ВАМ ОВО НА КУРАЦ? КОМЕ ЛИЧИ НА КУРАЦ НЕКА ДИГНЕ РУКУ!".

Чини вам се превише? Имате Кју-Еј одјељење које брине о томе? Немате појма. Сигурно нисте бољи од Дизнија, а ово испод је званична Дизнијева играчка за дјевојчице:

Ватиканско одјељење за дизајн играчака касније је затворено, а дизајнер играчака  Василије Качавенда је нашао други посао.


То што играчка има четири метра не ослобађа вас неопходности овог питања. Овај затворени тобоган је живи доказ тога:

За дјецу из јаслица која пате од носталгије


Кад сте утврдили да играчка не личи на курац, долазимо до корака који треба да вас лиши кључног камена спотицања. Узмите играчку и узвикните "А ЧИНИ ЛИ ВАМ СЕ ДА ОВА ИГРАЧКА ИМА КУРАЦ? КОМЕ СЕ ЧИНИ ДА ОВА ИГРАЧКА ИМА КУРАЦ НЕКА ДИГНЕ РУКУ". Погледајте хелијумске балоне у подгоричкој Делти, или гдје год их продају близу вас. Ово је само један од њих:

Френдли Нејбрхуд је, изгледа, Пицин парк.


Без зајебанције, ако вам ико каже да му се чини да играчка има курац, играчка има курац. Ми смо имали "дјечје" закачке за пешкире, које и дан данас можете купити, а изгледају овако:

Курац пешкир држи боље
када није спуштен доље.
Кад је још крив, као сада
пешкир доста теже спада.


Ја сам мислио да се пешкири каче медведу о курац од раног дјетињства,  још прије него што сам схватао да у томе има нечег смијешног или непристојног. Претпостављам да не треба да имате тридесет година да бисте укапирали да ове оловчице-привјесци за Нинтендове ручне конзоле такође имају мурицу. 

Па зашто је Мју дјевојчицама омиљени Покемон?


Ако правите играчку и облачите јој гаће које се могу скинути, пожељно је да обратите пажњу и на то шта има испод гаћа, пошто ће дјеца пробати да те гаће скину у првих пар сати играња. Не кажем да треба да избјегавате анатомску коректност, али пробајте да то изгледа бар мало мање застрађујуће него на овом шпанском плишаном Хулку:


ХУЛК СМЕШ! (нећеш ваљда том тољагом, Хулче)


Посебна димензија опичености је Марвелова "Shape Shifters" колекција која се средином деведесетих интензивно рекламирала нашој дјеци.

Погледајте на сличицама десно како то "треба да изгледа"


То су били Марвелови јунаци који се трансформишу у пиштољ који испаљује пластичне ракете. Свака фаза те трансформације, укључујући и задњу, изгледала је перверзно:

У овој пози је прави ПАНИШЕР
Ова поза се зове ПАНИШМЕНТ


Није ни Ди-Си комикс пролазио боље са играчкама својих јунака. Овај Бетмен пиштољ на воду који пљује кад му стиснеш курац и ове Вондер-Вумен маказе из пакла су само неке од њих:

И Бетмен је човјек. Такни му га и штрцнуће.
Ко каже да је за Scissoring потребно двоје?


Провјерите, кад сте на успут, да ваша играчка нема ни женски полни орган. Не дешава се тако често, али се деси, чак и на "дворцима" за скакање:

ПИЧКАЧУ!


Ако ваша играчка има покретне дјелове, провјерите и како ти покрети изгледају, имајући обзира према томе да угао руку у зависности од тога како се играчка пакује може да варира. Не желите да вам се деси Rad Repeatin' Tarzan, који понавља све што сте рекли, успут пригодно гестикулирајући:

Џејн се скита,
спава Чита
Тигар крка
Тарзан дрка


Ко зна зашто, али поприличан број "акционих фигура" има овај проблем са позицијом руке. Од истог болује и овај несрећни Бетмен:

У уста ти га метнеееем! ХАХАХАХАХА


Играчка не мора имати покретну руку да би се придружила дркачкој журци. Спајдермен на њу долази последњи:

АЛИ ПРВИ СВРШАВА!


Најгори од свих примјера покретних играчака је, ипак, опет Дизнијев. Легендарна сцена из Краља Лавова у којој Рафики подиже малог Симбу да га прикаже краљевству док у позадини пичи "Circle of Life", требало је да буде претворена у покретну играчку.

"There's more to see than can ever be seen
More to do than can ever be done"


Неко је смислио да се то реализује тако што ће се спуштањем Рафикијевог репа његове руке подизати. Руке са Симбом су, да би се уштедјело на простору, спуштене (онај ко купи играчку требало је да их подигне) и из паковања је излазило ово:

"There's far too much to take in here"


Ако продајете нешто што се једе, или имате играчку која захтијева да дијете један њен дио стави у уста, задржите окупљене људе и узвикните "ЉУДИ, ЈОШ САМО ЈЕДНО ПИТАЊЕ! ОВО ШТО ДИЈЕТЕ ТРЕБА ДА СТАВИ У УСТА, ЈЕСТЕ ЛИ СИГУРНИ ДА ОВО НИЈЕ КУРАЦ? АКО НЕКО МИСЛИ ДА ОВО ШТО ДИЈЕТЕ СТАВЉА У УСТА ЛИЧИ НА КУРАЦ, НЕКА ДИГНЕ РУКУ, КУМИМ ВАС БОГОМ!"

Хај-хо, хај-хо, кад брига има ко
тај нека пева цео дан; хај-хо хај-хо хај-хо


Ако вам кажу "Ајде, јадан, ти си чувени Пез, то је Дизнијева Снежана и седам патуљака, то су озбиљне фирме, знаш ли ти колико они пазе на то? А ти си окупио нас са улице да ти кажемо је ли нешто курац", прекините га питањем "ЈЕ ЛИ ОВО КУРАЦ, ИЛИ ОВО НИЈЕ КУРАЦ?!"

Конзумирати уз 7-up


Овај балон може да изгледа као срце кад је надуван, али не би фино било видјети дијете са овим у устима: 

Дувајте га, ђецо

Ако правите бомбоне у облику светионика, само напријед. Није баш да је дјеци светионик као облик за гумени бомбон занимљивији од медведа, диносауруса или вампирских зуба, али можда и за светионик постоји демографија. Бар сте сигурни да светионик неће изгледати као курац...

...NOT


Ови званични Хана Монтана у облику гитаре и микрофона лагано могу да прођу и уз нови имиџ Мајли Сајрус:

Микрофон. Добра идеја.Микрофон никад не може изгледати као курац.
А онда укапирате да је гитара још гора.


Ако правите било који облик пипка или отвор за сламчицу, забрањено је само да га ставите на шупак и на курац. Нема везе што је симетрично ако дијете треба да стави уста на то. Ево, Волверин се наљутио, а Спајдермен више неће ни да прича с вама:

Можда то што радиш није добро,
али буди најбољи у томе што радиш!
Дувај га, Стојане!


Моје спајдер-чуло ми говори
да ова сламчица није на најбољем мјесту.


Ако сте већ ријешили да дјетету купите неку од оваквих играчака, онда га испоштујте до краја и купите му и нешто да обуче док се игра:



2 коментара: