петак, 24. јануар 2014.

Само кажем...


Latinica

"Не расправљај се са будалом. Одвући ће те на њихов ниво и побиједити на искуство", рекао је Грег Кинг, Марк Твен или неко трећи. У расправи, мудар човјек жели да дође до истине, пренесе знање, и провјери сопствене ставове и аргументацију; Будала жели да буде у праву.

Будали је, у доказивању да је два и два пет некоме ко тврди да постоји могућност да је мање од тога, сасвим валидан аргумент да је саговорник јуче био у праву, и да је данас Будалин ред. Ако Будали кажете да, да бисте заиста израчунали колико је 2 и 2 морате ући дубље у концепт цијелих бројева, и прво показати зашто је 1 + 1 једнако 2, добићете одговор "пусти ти један и један, ми овдје причамо о два и два!". Ако поменете Пеанове постулате, Будала ће узети телефон и почети да куца поруку (вјековима је, док није смишљена ова одвратнија реакција, Будала у овим тренуцима зијевала). Ако побијете Будалин аргумент, она ће га изговорити гласније, и ругати вам се ако поновите одговор, зато што понављате једно те исто.

pasivna agresija


Деси се, ријетко, у расправи са Будалом, и да налети "лењир екс макина" - у препирци о дужини курца на столу се одједном појави лењир! Извадите курац, поперите га поред лењира, ударите црту и побједоносно изговорите "Ево лењир! Ево курац! Једанаест сантиметара!" (или који год "quod erat demonstrandum" став имали), само да би вас Будала дочекала тријумфалним понављањем онога што сте управо рекли - подругљивим гласом: "Њењо њењињ! Њењо њуњац! Њењањајес њањињењања"!

Расправа је готова. Будала се осјећа се као побједник; ви сте нервозни. Будала је побиједила, јер "што си нервозан". 

budalu je nemoguce pobijediti u raspravi


Ни једно оружје будале није злонамјерније, убојитије и љигавије од "само кажем". Ако би се за ругање, надвикивање и друге поменуте методе бичевало, за "само кажем" би се, у Де Моргановом концлогору, вјешало за муда.

Зорка: Виђех те данас испред самопослуге са Петром, а јуче са Ђорђем, баш си курва.
Милева: Зорка! Петар ми је муж, Ђорђе ми је рођени брат! Ало!
Зорка: Што се љутиш? Само кажем...
raspravljanje sa budalom


"Само кажем" је замјена за "Рекао сам нешто што нити сам провјерио нити сам добро промислио и забоље ме курац за твоју реакцију. Ако си се увриједио, опет ме забоље, пошто сматрам да имам Богом дату концесију да судим и изводим закључке о стварима о којима немам појма". "Само кажем" представља у пасивној оно што шут шпицем у муда представља у активној агресији. Подли, љигави анахронизам који ставља до знања да онај ко те ријечи изговара сматра да вриједи више од онога коме их упућује, и да овај други нема право ни да се буни, ни да се увриједи, ни да тражи било какво даље аргументовање или појашњење.

Зорка: Докле ћеш више да се вадиш да си алергичан на оригано? Не можемо ни пицу да поједемо заједно, него стално наручујеш неке салате! Баш си себичан!
Патапије: Зорка, ако поједем парче те пице, надушиће ми се језик, угушићу се и умријети.
Зорка: Само кажем, што ме одмах нападаш? 
Ова фраза се ту и тамо другачије пише. "Са дужним поштовањем", "не бих да будем непристојан" и сличне варијације, као и злоупотреба "скромног мишљења" и "исправите ме ако гријешим" су исти курац, само их морате рећи прије онога што кажете, дајући довољно искусном саговорнику бар најаву да ћете да му се најебете мајке.

  • "Са дужним поштовањем, не прихватам аргументацију једног педера"
  • "Не бих да будем непристојан, али смрдите као твор"
  • "Исправите ме ако гријешим, али крвна група ваше супруге је сперма"

pasivno agresivno ponasanje



Како се бранити од "Само кажем", нарочито кад имате на уму да слиједи и "што ме одмах нападаш"?

  • "Знам, и ја само одговарам на увреду"?
  • "А то што само кажеш је увредљиво"? 
  • "Узео сам то у разматрање"? 

Колико год "мудро" и "лукаво" одговорили, само одлажете мат за још један потез, јер слиједи чувено "Браво ти га, јеси ли сад паметан?".

Кад би се исти стандарди примјењивали на вербално и физичко насиље, шта би требало одговорити силоватељу који каже "само те јебем"? Убости га маказама у врат, наравно, јер док стигнете до прве запете у појашњавању појма силовања, он је већ свршио. Зато је и на "само кажем" једини исправан одговор "јебем ти матер".

2 коментара:

  1. *standing ovation* Brilijantan, kao i obicno. Samo kazem. :)

    ОдговориИзбриши
  2. "Исправите ме ако гријешим, али крвна група ваше супруге је сперма" carski covece , jebeno dobar tekst, samo kazem...

    ОдговориИзбриши