четвртак, 17. новембар 2011.

П(аранг)аљење


Latinica


Троловање, кажу данашња дјеца: процедура измишљања информације или заузимања лажног става само да би се произвела реакција. Име овог глагола не потиче, као што се често сматра, од назива митског бића које додир сунчевих зрака претвара у камен (бар по Толкину), већ од глагола “to troll” што значи “пецати на више удица”, односно “парангалити”.

Глагол означава бацање празне удице (лажне вијести, лажног става) и чекање да се неко (било ко) упеца. Онај ко то ради нема користи од тога, осим задовољства што је успио да лагањем изазове реакције. У наше вријеме, троловање се звало “паљење”.

Мартин Ђукановић-Шћепановић. Први кораци


Многима је први сусрет са институцијом паљења вијест да наставник физичкога јебе наставницу енглеског. Ни мање, ни више него на Скалинама, на Морачи, да сви виде са моста.

Ако онај ко лаже зна да се ради о паљењу, након реакције саопштава тријумфалну фазу “Што се примаш, Палим те”. Онај ко се “примио” постаје “паљевина”. Људи који се пречесто примају, примају се “ка' пензија”.



Једно од бољих паљења којима сам подлегао је прича из средње школе о двојици пријатеља који су стартовали двије дјевојке које су сједјеле у кафићу. Кад је један од њих сазнао да “ова његова” нема ноге, све је било отишло предалеко, и он из самилости није смио да јој ускрати задовољство сексуалног односа.

"Тролфејс" је међународни симбол за паљење  

Било је оних који су “причу о параплегичарки” могли да испричају ономе ко је већ знао о чему се ради, а да овај бар на тренутак поново помисли да се ради о правој ствари. Такви људи постају експерти за паљевине највишег ранга, и творци легендарних паљења.

Легендарна паљења су она која су постала толико моћна да су их медији морали демантовати или толико увјерљива да су у периодичним интервалима поново постајала актуелна. Такво је, рецимо, паљење да је заслађивач Аспартам отрован или да изазива Мултипла Склерозу – зна се тачно и ко је, и кад, и зашто измислио читаву причу, научни институти су били присиљени да је демантују истраживачким радом, али то не спречава да и дан данас понеки медиј објави ту информацију.

Црна Гора је плодно тло за паљење. Гласине се шире брже од свјетлости, а докони људи као да једва чекају да се приме на нешто. Ово су неке од најјачих:

Јелена Шћепановић је Милу родила сина

Почнимо са овом најновијом. Ако није паљење, нека им је са срећом, али све личи на мајсторију виртуоза који је можда творац и два наредна паљења. Прво се просула прича да је лијепа манекенка у вези са никшићким Черчилом, да би, чим је критична маса постала толико велика да је ова то морала да демантује у новинама, мајстор паљевине повукао добро испланирани завршни корак мата у два потеза и пласирао причу да је у Риму рођен Мило јуниор.



Мишко Вуковић се убио пред референдум
Једно од најбоље испланираних паљења свих времена – сачекати изборну ћутњу, кад се политичари у медијима не смију помињати, а онда просути причу да се један од њих убио. Просто, ефикасно и генијално ремек-дјело мастермајнда троловања.



Цеца долази за Српску Нову

Сваки пут кад се приближи дочек Српске Нове Године у Подгорици, неко проспе причу да ће на њему, као гост изненађења, наступити Цеца. Народ се већ више од десет пута примио на исту фору, и вјероватно ће наставити да се прима.



Шћепо је педер

Није важно колико је невјероватно и немогуће, ако има довољно људи да потврди да је њихов друг то чуо од некога ко је то видио голим очима – Владо Шћепановић и покојни Жарко Мићовић јебали су се на путовањима кошаркашког клуба.



Добрица Ћосић је добио Нобелову награду

Ремек дјело једног Подгоричана који је добро испраксао пласирање дезинформација: регистровати домен који личи на званични, направити сајт идентичан сајту Нобелове награде, објавити лажну информацију о томе да је Добрица Ћосић добио ову награду и попалити медије да ту информацију објаве, како би ови попалили читав Балкан. План је упалио као шибица.



Неке приче имају све одлике паљевина, али се превише људи куну да су истините да бисмо их могли тек тако оцијенити као паљења-  Је ли Цеца пјевала на свадби сина онога градоначелника? Постоји ли неки политичар да не јебе неку водитељку, или нека водитељка да је не јебе неки политичар? Јебе ли онај мафијаш (бизнисмен, извините) ону манекенку са “великога брата”? Је ли онај пјевач/фризер/водитељ педер? Јебу ли се стварно онај глумац и газда онога кафића? Је ли онај бизнисмен стварно члан педерског лобија…

2 коментара:

  1. I ono: " Moja baba je taman presla viseci most kad se on srusio onomad..." svako zna nekog ko je bio tamo tad pa ispade da je pola podgorice bilo na mostu.

    ОдговориИзбриши
  2. hahahahahahahhahah
    bilo je i da se milo ljubio sa jednim u roze starke, nego se nije dovoljno proculo hahahaha

    ОдговориИзбриши