понедељак, 21. новембар 2011.

Остарасмо


Latinica

Разлика између тога да је неко стар и да је остарао је огромна. Бити стар је биолошки појам, остарати је психолошки. Иако у деведесет девет посто случајева и једно и друго долази заједно, многи ће признати да су стари, али је мало оних који ће признати да су остарали. Проценат људи који су остарали и то признају једнак је проценту људи који су глупи и то признају. Листа која слиједи помаже вам да идентификујете да сте стари или да сте остарали.

Сине, обуци јакну, биће ти зима

mini suknja i bunda
Феномен “беранског љета – подгоричке зиме” је нешто о чему се може писати нашироко. “Руке у џепове, а пичка на изволте” као слоган младих дјевојака које трпе зиму да би пролазницима у Мугошевој улици показале импозантне препоне можда није свима схватљив али, ако им то није први пут, вјероватно је да добро знају у шта се упуштају. Ако некој особи савјетујете да промијени облачење јер ће јој бити зима, а да вас та особа то није питала – остарали сте. Ако сте тој особи већ једном, раније у животу, дали такав савјет и није вас послушала, нема вам повратка.

Сиједа длака на мудима

Као што Џо Роган каже: сиједа длака на глави је знак зрелости; сиједа длака на мудима је знак старости. Можда још нисте остарали, али ако нађете сиједу длаку на мудима (или на еквивалентном мјесту код супротног пола)- организам вам шаље поруку да сте стари. Сиједе длаке на глави су знак да ваше тијело одустаје од периферних дјелова како би се концентрисало на главне; сиједе длаке на мудима су знак да тијело полако одустаје и од њих. Ово је, наравно, знак да сте стари, а не и да сте остарали, мада су све шансе да сте, ако сте сиједи око главића, сиједи и “у главу”.

Смета вам лупање

Дјеца која играју лопте испод прозора, комшије изнад које вуку столице по поду, смећари који раде свој посао. Ако вам дође “да им дођете” и одржите буквицу (или ако то стварно радите), остарали сте. Сјећате се како сте мрзјели бабу испод вас због које нисте смјели да скачете по соби кад сте били дјеца? Е-ви сте та баба. Ако вам у балкон упадне лопта и бар на тренутак пожелите било шта друго осим да је вратите без ријечи и уз осмијех, само је питање дана кад ћете почети да бушите лопте и да се жалите родитељима.

Добро сте се посрали

sranje
Ако изађете из ве-цеа са закључком да сте се добро посрали, готово је - остарали сте. Никад нећете чути дијете да прича о томе како се посрало. Чућете, можда, причу о епској количини измета или о самом производу који је изашао, али никад о квалитету срања као радње. “Добро се посрати” не описује говно, него срање – процес у коме је све изашло без напрезања и након кога није остао осјећај да бисте, можда, могли да се посерете још мало или, далеко било - осјећај да се, колико год тоалет папира потрошили, нисте обрисали до краја. Ако оцјењујете квалитет тога како сте се “испосијецали”, мрка капа.

Еееее, у наше вријеме

Ћелије у мозгу се непрекидно обнављају и након отприлике седам година свака ћелија коју данас имате биће замијењена новом. Сјећања остају, али тај процес их сабија кроз одређени филтер који прошлост чини љепшом.
Еееее, у ваше вријеме су филмови били бољи, јер вам се чини да су сва три Кума и сва три Стар Ворса (знам колико их је, али не признајем) изашли у року од годину дана а не за 6 (Стар Ворс) или 18 (Кум). Еееее, у ваше вријеме скобаљи су се праћакали Морачом зато што је сваки скобаљ којега сте икад видјели ушао у једну једину слику Мораче коју сте сачували у глави.
Згражавате се што је професорица избила ђака а не сјећате се наставника српскога који је еееее, у ваше вријеме, бацао креде на под да би гледао ученицу како се сагиње да је дохвати или наставника техничкога који је ученике тукао кључевима (“џонџулицом”, како је звао). Дјеца су поштовала старије, ееееее, у ваше вријеме, али су исто ногама ударала и пљувала једног другог професора техничког, само се не сјећате тога.
Ако је ееееее, у ваше вријеме, Морача била топлија, љета била хладнија, телевизија била боља а чоколаде биле укусније – спремите се да до смрти живите ееееее, у вашем времену.

3 коментара: