уторак, 16. новембар 2010.

Љубав, Фејсбук и Црна Гора


Latinica

(Напомена : приложене слике су монтаже, а дијалози измишљени)

Црној Гори тешко улази. Иновацијама, не само технолошким, веома тешко дозвољавамо да постану дио наше свакодневице. Ипак, занимљиво, једном кад Црној Гори уђе, улази јој до краја:  просјек броја мобилних телефона на столу у кафићу  и брзина којом млади куцају СМС поруке (квалификује се као дактилографска) свједоче о томе. Фејсбук је, као још једна иновација која се доказала не само као безопасна за специфични стил живота, већ и као нешто што га аугментује, још један од ријетких свјетских трендова који се примио на овом стјеновитом тлу. Ако те нема на Фејсбуку – не постојиш! Ако ти родбина није излистана у информацијама о профилу – јединац си и сироче. Ако реис Фејзбук нема податак о твојим религијским интересовањима (ако ниси “учлањен” у групу која прижељкује смрт неког религијског лидера) – безбожник си и комуњара.

Одраз социјалног умрежавања сваке информатички писмене индивидуе у земљи на љубавни живот омладине посебно је занимљив за посматрање. Одређене праксе постале су посебно изражене:

1. Фејзбучење и расингљавање.

Од “О'ли да пођемо?” до вјенчања љубавна веза пролази кроз неколико контролних тачака. До појаве Фејсбука било је тешко прецизно дефинисати тачку у којој је та веза постала озбиљна. Сад је то лако – ако су обоје офејзбучили везу, озбиљно је!

Упознавање
->
Излазак
->
расингљавање (брисање “сингл” из “рилејшншип статуса”)
->
Фејзбучење (обострано објављивање везе на Фејсбуку)
->
Углава 
->
Вјеридба 
->
Вјенчање

2. Механика и динамика раскида

Није више потребно ни обавијестити партнера о раскиду – онога тренутка кад је “ин рилејшншип” промијењено у “сингл”, готово је. Друга страна ставља до знања да је то видјела тако што раскида Фејсбук пријатељство. Оно што наступа након тога истински су нови елементи:

Крипи лајкери
Након објаве раскида, одређени број особа мушког пола ту информацију “лајкује” на профилу њежније половине у прекинутој вези. Ова врста изражавања тихе патње симптоматична је за двије врсте људи: оне који овако на неки кукавички начин покушавају да тој особи ставе до знања да им се свиђа и оне који у својој загорелости сматрају овај чин неким безболним “пријављивањем на листе” од којег ће, можда (у неком непознатом сценарију погоњеном сплетом невјероватних околности), нешто изјебати.

Бисери расути
Умјесто крипи лајкера, реакције на профил странама јаче половине раскинуте везе углавном коментаришу “прави другови”, иницирајући обострано испољавање шовинизма филованог латентном хомосексуалношћу како би се љубавна бол ублажила.


3. Неизбјежно помирење
После раскида, заљубљени схватају да су све несугласице патуљасте спрам величине огња који међу њима гори, и одлучују да љубави дају још једну прилику. Негативни коментари се бришу прије него што се вољена особа поново узима за пријатеља и веза се поново објављује.

Након иницијалне процедуре љубав се на Фејсбуку доказује жестоким и увредљивим нападима на све, па и добронамјерне критике које је неко упутио на слике и статусе партнера.


4. “Фајерстартер” и “Фејсбук Таф Бој”
Фајерстартер је мушкарац који за пријатеља додаје сваку женску особу која му се учини иоле згодном, тражи њене разголићене/нагужене/напућене (погледати “Пата Патак”) слике и оставља ласцивне коментаре.

Фејсбук Таф Бој је онај ко тражи такве коментаре на сликама своје (може и бивше) дјевојке и почиње да пријети физичким насиљем и криминалним групама.


5. Пата Патак
Која је фора са прављењем ове фаце?




Тема дискусије: Наћи мјесто трудноћи у листи
Упознавање-> Излазак -> расингљавање (брисање “сингл” из “рилејшншип статуса”)  ->  Фејзбучење (обострано објављивање везе на Фејсбуку)-> Углава  ->Вјеридба -> Вјенчање

4 коментара: