четвртак, 15. септембар 2011.

Ђе сви Турци, ту и мали Мујо


Latinica


Интересантан експеримент спроведен је над пет мајмуна у кавезу. Банана је висила са плафона, а испод ње је било неколико степеница на које се требало попети да би се до банане дошло. Цака је била у томе што, кад би један мајмун стао на степенице, из њих би кренули снажни млазеви воде који би сквасили све друге мајмуне. Није прошло пуно времена док су мајмуни схватили да је најбољи начин да остану суви да спријече остале мајмуне да пробају да дохвате банану.

Следећи корак у експерименту био је да се водени млазови искључе, а да се један од мајмуна замијени новим, неискусни. Кад би он кренуо за бананом, наравно, сви мајмуни би га напали. Након неколико покушаја, научио је да би, ако стане на степенице, био нападнут.
У следећем кораку још један мајмун замијењен је новим. Кад би се попео на степенице и он би био нападнут. Сад већ искусни мајмун који је дошао у прошлом кругу, придружио се нападу са ентузијазмом. Ни сам није знао зашто.

У следећим корацима мијењан је један по један мајмун, све док свих пет из првог корака нису замијењени. Ни један мајмун у кавезу није попрскан водом, ни један није знао зашто напада мајмуна на степеницама, али је опет то радио, јер, "тако се то овдје радило одувјек и тако су радили други".

Нема коментара:

Постави коментар