четвртак, 30. јануар 2014.

Ко је све на фрескама? Лукшић, Вујановић, Пеђа Булатовић...


Latinica

(Кратак линк за овај чланак : freske.milut.in )

Последњих дана главна тема је наводно појављивање политичара на фрескама у подгоричком храму. Сличност ликова који се приписују Милу и Ранку је у најмању руку упитна, али је очигледно да је јавност, за разлику од мене, примјећује.

Вршљајући по ходницима историје умјетности, ликове ових и других људи са црногорске јавне сцене можете наћи и на другим мјестима - фрескама у чувеним капелама и дјелима која су насликана и прије него су ови људи, наводно, рођени.

Утврдимо прво шта подразумијева појам сличности. Претпоставимо, до краја овог чланка, да ови ликови осликавају Мила и Ранка. Поменимо и то да, ако не можете видјети слику довољно добро, можете кликнути на њу и видјети је у бољој резолуцији. ОК? 

Ниђе везе. Са овим се такмичимо.
Кад вас питају да набројите људе који су присуствовали потписивању Декларације независности, почећете са "Томас Џеферсон... Бенџамин Франклин..." трећега већина неће знати. Греота је прескочити наше чељаде, Др Божидара Бојовића, овјековјеченог на чувеном уљу Џона Трамбула, са десне стране.


Не личи? Сјетите се шта смо одлучили да подразумијевамо под "личи"!

Добро, уље на платну, декларација независности, трт-мрт. Нема то везе са Црном Гором. Може ли нешто НАШЕ? Светско, а наше?

Наравно.

 Јан Матејко, "Побједа Јована Трећег", Ватикански музеј у Бечу.

Краљ Никола, или његова реинкарнација Ацо Ђукановић, Филип Вујановић, црногорска застава, крсташ барјак... све на једној слици!

Добро, добро... "Али вјерски објекти!", рећи ћете. Гдје су политичари у вјерским објектима?

Погледајмо шта се налази на "Гентском олтару" браће Ван Ајк , у катедрали Светог Бава у Генту (Белгија). Највећа слика у композицији, "Дивљење јагњету" у доњем десном углу има познату фигуру из црногорске опозиције:

Срђан Милић?
Погледајмо ову Микеланђелову слику.

Кавабунга!

На њој тешко да можемо пронаћи лик сличан неком од наших политичара. Али зато на овом његовом дјелу, које можете видјети у Сикстинској Капели, можете наћи Пеђу Булатовића, а ако зажмурите пола од онолико колико вам треба да препознате Ранка Кривокапића на спорној подгоричкој фресци, и Андрију Мандића. "Пеђу" како уредно сједи на облаку и ужива благодети вјечног спасења, а "Андрију" на самој ивици Пакла, у чамцу са оне стране ријеке Стикс, очајнички се трудећи да избјегне вјечиту злу коб.

Ваистину кавабунга!


Већ дубоко у Аду, лежећи на крсту, пружајући музичку подлогу људима који отпловљавају ка огромном отвореном шупку, раскомотио се, бар на триптиху "Башта земаљских сласти" Хијеронима Боша, Игор Лукшић.


Завршимо чланак ремек дјелом Јохана Цофанија. Шест година стварано (1772–78) уље на платну које приказује галерију Уфици има занимљив детаљ.

Tribuna degli Uffizi
Сва умјетничка дјела на слици су репродукције стварних дјела која су тада била у поставци. Лијево од централне статуе је слика Ханса Холбајна Млађег "Портрет Ричарда Саутвела" који у оригиналу изгледа овако:

Личи, али мало
Ипак, у Цофанијевом извођењу, Саутвелов лик замијењен је ликом једног другог племића, из једног сасвим другог времена. 

Увјерите се овдје .


А Ђе је Лекић?
Еееее, а ђе је Лекић...


11 коментара:

  1. Свака ти част! Јеси ли користио неки посебан програм за фејс-рекогнишон или само Гуглову претрагу слика? :)

    ОдговориИзбриши
  2. a oно не мора да личи на Адолфа Кривокапића, Џомић је рекао да јесте ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Na prvoj slici je i "donator" iz Danske, ako niste primijetili. MVJ :)

    ОдговориИзбриши
  4. Искрене честитке.
    Свака част.

    Људи кад нешто страсно желе сасвим се убеде да је то тако како су замислили.
    На пример, ко ће да се клади да ће наћи Молдавку С.Ч.?

    ОдговориИзбриши
  5. Hahahahaaha Filip najjači hahahahaha

    ОдговориИзбриши
  6. Milutin, brat najveci. Bravo, kralju! :D *highfive*

    ОдговориИзбриши
  7. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  8. Milutine, nekad se zaista odusevim kako dobra i otkacena zapazanja izneses na ovom svom blogu. Vec godinama svratim kod tebe da vidim jesi li pisao sta. Znam te ja dok si deriste bio :) Neke stvari koje sam od tebe cuo, pravo da ti kazem, i dan danas pomenem u razgovoru(poput onog Milgramovog eksperimenta)


    Ipak, primjecujem jednu stvar - ma koliko se slagao sa tobom kada razoblicujes dps-ovsko-partijsko-poltrosnko drustvo - primjecujem nikada ne dolazis u priliku das analizu jedne druge - ni malo zdravije struje u Crnoj Gori - a to su nacinal-mantijasi-mafijasi...Koliko volim kad se sprdas sa Milom, Rankom i ostalom bratijom...mogao bi vala malo pogledati Dzomlu , Rista i ostalu ekipu...nije vala da se kod njih nema sta zapaziti, majka mu stara :)


    ovo i nema toliko veze sa ovim postom - odavno cekam ovo da ti kazem...

    a sto se ovoga tice....pa, velepostovani Dzomla je pustio te bubice o tome ko je na ikonama - nisu Ranko i Milo...

    ОдговориИзбриши