недеља, 28. октобар 2012.

Кукали вампири


Latinica


Вампири

Неке ствари једноставно узимамо здраво за готово, иако би већ први секунд преиспитивања довео до тога да схватимо какве глупости прихватамо. Прескочимо политичке и економске теме, јер иде Ноћ Вјештица и окренимо се важнијим стварима – вампирима. Потпуно је уврежено мишљење да су вампири зли, стравични и опасни; ипак, чињенице говоре да се ради о створењима која могу да науде само најглупљима од најглупљих. Ако нађете ствар која не убија вампира, будите сигурни да је алергичан на њу.  Прођимо кроз листу слабости и услова које вампир треба да испуни да би вас убио, и биће вам јасно да ако страдате од вампира, заиста нисте заслужили да живите.

Глог и колац

vampir proboden kocem

Почнимо од најочигледнијег – прободите вампира коцем и готов је. Неко препоручује глогов колац , јер су вампири у великим говнима и ако се очешу о глог, али и други кочеви раде свој посао. Пробијте вампира коцем и готов је.


Сребро и кидање главе




Вампира можете убити нечим сребрним. Или нечим посребреним. Ако му откинете главу нечим што није сребрно, такође сте завршили посао, јер вампир без главе тешко да може да живи. У Стокеровом роману , Ван Хелсинг  убија Дракулу бодући га ножем у срце. Сребрним? Не! Принц таме, најјачи од свих, у најчувенијем роману о вампирима, умире након што је убоден најобичнијим „Бауијем“!  Његовим невјестама су бар откинуте главе или су прободене коцем, али је вампиру над вампирима главе дошао обични нож.

Сунчева свјетлост


tvajlajt vampir na suncu


Дневно свијетло убија вампире од  којих се плашите да ће вас убити и чини да вампири од којих се плашите да ће вас изјебати светлуцају. Отворите прозор и гад је мртав. Ово чини и скривање од вампира ефикасним: нема дугих опсада, нема систематског чекања – издржите до пред зору и имате пола дана да се на миру склоните. Колико год ова чињеница  сама по себи чинила вампире богаљима, у комбинацији са некима од наредних ставки чини их још безопаснијима.

Ватра


Vatrom protiv vampira


Кроз фикцију о вампирима набрајане су разне слабости ових створења ноћи. Неки вампири осмишљавани су да буду имуни на кочеве и ножеве, неки весело светлуцају у подне на сутоморским плажама а неки носе огрлице са вјерским симболима. Са двије ствари се, ипак, слажу готово сви – вампир без главе и запаљени вампир су мртви вампири.

(Света) вода


sveta voda i vampiri


Што је за људе сирћетна киселина, за вампире је света водица. У најгорим ноћним морама Носферату сања Протојереја Велибора Џомића са шмрком за заливање баште. Не брините и ако немате свештеника у близини, јер није искључено да ће вам помоћи и обична вода пошто вампири не знају да пливају и/или се распадају у додиру са текућом водом. Ту и тамо има и вампира које убијају чак и киша и снијег.

Бијели лук и религија




Света вода убија вампире. Религијски симболи чине их безопаснима, или их тјерају у бијег. Не само распећа и Библија – у фикцији су познати случајеви да вампир посрне пред укрштеним прстима, симболима других вјера, симболима за које онај ко их држи једини вјерује да су религијски, мебијусовом лемнискатом или простом чињеницом да гледају у вјерника.
Бијели лук је још једна од њихових честих слабости – у ријетким случајевима их убија, нешто чешће их разоткрива (кожа им кључа, очи сузе, очњаци неконтролисано расту), а готово увијек их држи на удаљености. Баците пар чешаља бијелог лука око куће и мирни сте од вампира – просто к'о пасуљ, осим што не морате ни то да радите јер...

Опсесивно компулсивни поремећај




...једноставно можете да их не позовете у кућу! Вампири су опсесивно-компулсивни преко сваке мјере. Неће ући у кућу у коју нису позвани. Морају да спавају у ковчегу из кога су изашли, који је напуњен земљом у којој су умрли. Морају да прате наређења вампира који их је створио... Ако су исписане слабости показале да преобраћени након смрти нису ништа опаснији него што су били прије него су умрли, ове бизарне склоности чине их још и озбиљно ментално поремећенима.

Ваљда су вјекови убијања довели до тога да и у том чину поштују елементарну пристојност и да неће ући да вас убију ако их не позовете. Најбизарнија од свих менталних болести је аритмоманија – вампир се мора зауставити и пребројати све што се нађе испред њега! Испрва сам мислио да је ово зајебанција која постоји само у „Улици Сезам“, али сам се грдно преварио – европска баштина крцата је прича у којима су људи побјегли од вампира тако што су иза себе бацили шаку пасуља, а фантазма је морала да прекине потјеру како би избројала зрна. Ето ти га сад – проспи им џак, и бројаће док их сунце не испржи.

И свашта друго... 




У разним романима, филмовима, стриповима и ТВ програмима помињу се и многе друге слабости. Додир крви дампира (мјешанца вампира и људи) их убија. Стокеров Дракула је патолошки опсесиван, у мјери у којој није у стању да избјегне очигледне употребе те опсесивности против њега. У израелској серији „Сплит“ убија их и морска со и љубавна туга.  У „Блајндсајту“ упадају у епилептичне нападе ако се нађу у просторији са превише укрштених линија.  У Блејду их убија и одређени вирус, у „30 дана ноћи“ ћумур, у „Вампирским дневницима“ ујед вукодлака и смрт претка (кад вампир умре, умиру и сви вампири које је створио), а у серији „Бафи: убица вампира“ и отров.
У серијалу „Јужњачки вампири“ и ТВ серији „True Blood“ вампир је најебао ако посиса крв особе са хепатитисом,  а конкурентска серија „Being Human” каже да и крв вукодлака може да их убије, као и ломљење кичме. Трећа актуелна серија, „Supernatural“ , али и „Дневници Ен Рајс“ кажу да и крв умрле особе (или било ког умрлог створења у другом случају) паралише вампира.

У „Дрезденском запису“ убија их емоција супротна оној која им годи и убод у стомак. У Марвеловим стриповима умиру сви вампири који чују некога ко изговара Монтесај формулу. У аниме серији „Крв плус“ убија их крв њихове краљице.

Стивен Кинг не би био Стивен Кинг да његови вампири немају слабости које су у најмању руку чудне – осим што их може убити било које нормално оружје, осјетљиви су и на руже и на капке црних паса офарбане у бијело(!).

Правда за вампире




Да неко зачепрка по површини, вјероватно би нашао да су вампири осјетљиви и на глобално загријавање. Има ли нешто што не убија ове несрећнике? Млијеко? Гроф Чокула се не би сложио! Да је правде, ова створења ноћи била би заштићена врста, а не извор страха. На крају крајева, поларни медвед је заштићена врста, а може вас убити и дању, и у води, у глоговом жбуну, непозван, са све распећем око врата и сквашен светом водицом – и појести вас са салатом од бијелог лука и пасуља којим сте га гађали.

2 коментара: