уторак, 6. март 2012.

Хвала Богу за тетке


Latinica

Животни вијек ћелије у мозгу је, кажу, седам година. Човјек је, након седам година потпуно нова личност. То ми, ваљда, даје за право да са позиције Милутина 4.0, са дистанце од три пуне генерације себе самога, сопствену изреку из времена кад сам престајао да пишам у гаће прогласим за мудрост:

”Ко нема тетку, боље да се није родио”
Милутин 1.0,  4 године

Три тетке? Већ си се имао рашта и родити.

Различите су врсте љубави. Родитељи, браћа, сестре, мужеви и жене – сви вас воле на свој начин. Вјероватно вас бар неки од њих воле макар колико и тетке, али вас никад нико не може вољети као тетка. А онда, на све то, неки су имали ту луду срећу да имају и ПРАВУ ТЕТКУ.

Права тетка вас безусловно воли. Права тетка ваше мишљење цијени више и од сопственога, чак и кад зна да нисте у праву. Права тетка ће од ваших мана скројити врлине које ће цијенити и у другима, а у стварима које погрешно урадите наћи свијетлу тачку због које је све то било вриједно. Ако вас права тетка критикује, знајте да је оправдано, јер праву тетку боли и кад чује, а не кад изговара критике на ваш рачун. Права тетка је мајка која вас је вјечито жељна.
  • Мајка ће вам окорубати шипак кад год вам се једе
  • Тетка ће понудити да вам окоруба шипак и ако ништа не кажете
  • Права тетка ће, и ако кажете да вам се не једе, окорубати шипак – за сваки случај, ако се предомислите.
Права тетка ће вас слагати да јој је нешто у фрижидеру, а онда се отшуњати до продавнице да то купи, ако јој тражите. Права тетка ће пустити сузу ако није у стању да удовољи неком вашем хиру који вам ионако ништа не значи. Сопствена имовина, здравље и живот правој тетки вриједе мање од једног вашег осмијеха.


Па ти узми што ти се једе…




Коначење код праве тетке је тек ужитак који се не пропушта – сваки угођај је осигуран троструком редундансом – спремљен вам је кревет у свакој од соба, а у приправности је душек за ако вам падне на памет да спавате у ходнику. Нови пешкири су стављени поред каде, напоменуто вам је да се, ако вам је воља, можете туширати и ван каде, а ако сте баш лијени, већ вам је принијет лавор за кишање ногу. Тетка се буди раном зором да на прозоре навуче нешто да вам сунце не би пореметило јутарњи сан, и да вам спреми доручак (три доручка, за сваки случај, ко зна хоће ли вам се јести кајгана или попара), оциједи поморанџу, купи Забавник (или шта већ од штампе излази тај дан) и спреми још неки ужитак који само тетки може пасти на памет. И пошто одете кући, знајте да су сви кревети, лавор, и пешкири опет спремни и у приправности јер ће вам, можда, пасти на памет да дођете и другу ноћ за редом.

Братанићи, братаничне, сестрићи и сестричне су правим теткама религијске институције. Ваше хипотезе су њихови аксиоми. Њима је љубав немогуће узвратити, а о њих се тешко и не огријешити. На крају крајева, њима то није ни битно – једино што је важно је да је вама лијепо.

1 коментар:

  1. Grijeh je imat samo jednu tetku... A grehota je imat dvije i ne znat kod koje ti je milije poc :)

    ОдговориИзбриши