субота, 18. јун 2011.

Супермену слово "С" на глави


Latinica

Прије него ишта напишем, да појасним: ОБОЖАВАМ СУПЕРХЕРОЈЕ. Од Вочмена до Генерације Тесла, од Кет Клоу до Дедпула – још од малих ногу дивио сам се овом феномену, не толико због супермоћи, магијског оружја, правдољубља и геџета колико због идеје о особи која је у стању да, кад све оде у курац, узме ствар у своје руке.

Пошто је то речено, осврнимо се ствар која чини да неки, можда и с правом, гледају на суперхероје као на „јунаке за дебиле“: Брендинг.Ко је онај човјек са црвеним плаштом који носи гаће преко хеланки и лети? Немам појма – требало је да залијепи лого на груди и леђа, да би људи знали ко је. Шта ће Супермену лого на грудима и леђима? Колико других људи лети наоколо у пиџами и купаћим гаћама? Један – Бизаро. А њега је лакше разазнати зато што му око врата виси огромна плоча, него што умјесто S на грудима и леђима има Z.

Шта тек рећи за Бетмена? Ако се јунак који већину својих моћи заснива на успјешној инфилтрацији упути ка криминалцу, бисте ли му, ради бољег скривања, препоручили црни мерцедес или огромни полутенк у облику слијепог миша коме ватра избија из ауспуха? Ако ишчекујете да се суперхерој обруши на ваше криминално гнијездо, хоћете ли прије запуцати на обични хеликоптер или авион, или на онај у облику шишмиша, са ватреним испарењима и LED лампама које трепере у анимацији по ободу крила?„Али, Бетмен то ради да би улио страх у кости и прије него стигне на лице мјеста!“, рећи ћете, „они унапријед знају да је огромни шишмиш стигао у огромној машини у облику шишмиша и зато су престрашени“. Да сам ја криминалац, кад бих видио бетмобил, лакнуло би ми што није полицијско ауто. За седамдесет и кусур година борбе против свакаквих злочинаца, Бетмен није убио скоро никога! Полиција убија, Бетмен везује. Да је умјесто чете маринаца испред Осама-пећине (и суперзлочинци, ваљда, живе у брендираним штабовима) стигао Бетмен, стари би дохватио калашњиков и распиштољио се, знајући да га Мрачни Витез ни по коју цијену неће убити.

Бет-ножеви, бет-бумеранг, бет-спреј-за-растјеривање-ајкула? Шта ће ти да бацаш паре на брендирање свега и свачега? Знам, знам: „Да би криминалци знали, након спровођења правде, да је то урадио Бетмен“. Слушај: паркирао си тенк у облику слијепог миша испред зграде, прије тога је огромни рефлектор рекламирао твој лого изнад читавог града, објесио си онесвијешћене криминалце да наглавачке висе са плафона, и мислиш да ће неко да мисли да је то урадио Супер Марио? Још ће неко да нађе тај твој нож, да закоље некога, па ћеш на јаде да останеш.А погледајте шта се дешава по стриповима – нема недјеље да неко не покуша да се маскира као неки суперхерој и направи злочин у његово име. Свако је са тим имао проблема, од Банде Покварених Нинџа Корњача до Фоуни Боуна, и никоме није пало на памет да се мало боље заштити од тога. Ево рјешења – умјесто посраних логоа, облијепите суперхероја QR кодовима. 

Кад неко услика код, нека му се отвори линк на званичном Веб сајту (рецимо, www.supermen.com/4tQwX/) на коме ће писати GPS подаци, аутоматски апдејтовани са ајфона који ће носити у џепу: „Супермен се прије 20 секунди налазио у улици Риста Живаљева број 48, координате те и те“. Кад заврши акцију, линк се архивира („Супермен се налазио“), а нови тајни линк постаје активан. Супермен се облијепи новим кодовима, и готов је.Може ли неко тако да прати Супермена? Не. Да бисте знали тренутни линк, морате усликати тренутни код. Ако милиција наиђе на Супермена који нема кодове, има кодове који не показују исправну локацију,  или на њему услика код који води на www.lexluthor.com/lXJHn2, нека пуца. Сто пута корисније од посраног логотипа.

Још једна ствар: зашто, који курац, суперзликовци носе костиме? Јасно је да суперхероји имају некакве користи од брендирања, али зашто би Мистерио носио исту маску сваки пут кад врши злочин? Човјече, побогу, правиш злочине након којих не остављаш трагове, а облачиш се тако да једном кад те ухвате могу да ти све то ипак прикаче! Ух! Па се после чудимо како то да је Холивуд усрао Дилана Дога.

Нема коментара:

Постави коментар